Monday, November 5, 2012

A fresh start :)

Pada tanggal 2/11/2012,

maka tamatlah sesi foundation aku selama satu taun setengah di Kolej Kebii ni haaa. Alhamdulillah, 

boleh berehat,tarik nafas panjang2 sebab dapat cuti sebulan lebih before masuk degree heheheh *wink2*

tapi still terstuck kat sini sbb menebus kegagalan untuk mendapat band 4.=..=

*ayayaya sapa suruh main2 kan dulu* apa pon I will strive to achieve band 4 and above !!!

 kali ni jugak berazam,masuk ja degree, I will turn into a new leaf. hoyeahh hoyeeahh  :D

*err pastikan ni bukan angan2* aye aye sirr!!

Cuti ni jugak nak belajar benda baruu.But it still a secret. harap benda ni boleh dijadikan hobi,pengubat stress^^ ye lahh selama ni kalau aku stress,bukan macam gegurls lain ,makan or nangis atas katil, 
BUT
 satu cyberr aku jogging. mau xkuruss -,- *memori lama*

last but not least degree aku datang!!!!





Thursday, October 11, 2012

I hate the evil part of me


I hate the evil part of me
I know that everybody has a good and evil side inside them, same goes with me.
 Tak nak la cerita pasal kebaikan kan, nanti riak pulakk*hehehe

Frankly, it's hard for me to hate people. But, if I am starting to hate someone,
Seriously , It gonna be  very tremendous effects because  I will hate him/her with all my heart.
*tengok, hyperbola kan ayat?* well, that’s the reality.
I know that Prophet said we must to forgive and forget other wrong doing towards us.
                                                                              
But...
I can’t get rid of it and I love to see person that I hate hurts. *bunyi mcm jahat* *sigh*

O Allah, please clean my soul,increase my Iman. L

Monday, October 8, 2012

Happy Birthday Cik Nupa :)


Di sini saya dedikasikan post kali ini kepada…..
*macam DJ la pulok* hihii*
Insan yang dilahirkan pada hari ini, tapi 19 taun yg lepas, kihihii..* sila jangan perasan muda yee tuan punya badan :P
But, before that jom flashback kejap ;)
2006
 her : “Assalamualaikum, Ihsan ada?
Me: “Wasalam, ada .Hampa nama pa? * senyum kambing*.
Her : “Nama kami Fatin. Siti Nur Fatin.ni kawan kami, Ku Ifa.” Dia senyum.comel. ahahaha
Me: Kami Amirah, hehehe.
Mungkin hang dah tak ingat, aku still ingat first conversation kita. Hehehe.

Kita xla rapat sangat kat SMKAK, ya laa
TAk pernah sekelas,
TAk pernah satu dorm
Tak pernah sama persatuan pon
Tak pernah bergosip pon..*kihihi*
Just as a friend in a same batch.

Just tegur2 sikit, sembang2 sikit tu adalahh .sekadar tahu hang fatin,perangai macam mana hee^^
Tapi tu bukan alasan untuk kita x jadi rapat kan? J
Sebab aku percaya
Ukhwah itu akan semakin mekar dan terus mekar sampai JAnnah. Even kita *hiperbola x ayat aku*teheee

Oke ayat formal :
SELAMAT HARI LAHIR KEPADA SAHABAT YANG TERSAYANG,
SITI NUR FATIN BINTI MOHD DARUS
YANG KE 91 *terbalikkan sendiri kihihi*

Nahh kek :P


May Allah bless you always, cherish your dayJ
Be a good muslimah, daughter,wife and mom soon ^^
And
Semoga menjadi teacher yang comeyy..:D



Tien, jaga iman, jaga diri, jaga hati ^^


p/s : hee gambaq  yg ni gambaq paling comeyy aku ada..

~titian mahabah 2008~



Sunday, September 30, 2012

KAki bangku :)

Esok, aku akan memecah tradisi,

Mengejar sesuatu yang di kejar,

Mencuba membawanya  ke tempat berpalang

FUTSAL

Best of luck, 

A5 and all kirbyets :)

Thursday, September 20, 2012

Terkilan

Tak mau cakap banyak,cuma terkilan,

Orang yang aku respect, MESTI  akan change into someone else

Sungguh, x declare pon aku ni baik,

Tapi aku cuba elak apa yg salah.

Tapi,apa yang kau buat memang keterlaluan.

SANGAT

Even aku xbuat, aku jugak terasa tempias.

sebab kita ada  PERSAMAAN.

Orang xnampak apa yang aku nampak. LUARAN

Tapi, aku kesal,sebab kau buat benda yang TERNYATA salah.

Sungguh,aku x layak menilai,

Sebab aku jugak insan lemah.

tapi apa yg aku dapat sekurangnya aku cuba AMAL.

Berlindung di sebalik kebaikkan. Jadi diri sendiri bro :)



Peace be upon u








Monday, September 10, 2012

# wordless tuesday

From now on, it has been sealed, no one could not be the pacemaker.

Only Allah can be the pacemaker.not His khalifah

in simple word, heartless

hardly to give her soul except for her creator and her Imam.

This soul is trying to be 'taqarrub' towards the one.

Ya Rab,

not for the false hope in this world. :')




Monday, August 6, 2012

Ya Allah ,plainkah hidup aku?


Tau x Irma hasmi, yat semua dah pakai tudung?
Oh ya ka?
Alhamdulillah J

Tau x _____ sekarang dah pakai purdah?
Yaka?
Sungguh?
Seriously?
Sejak keluar matrik lagi.
Alhamdulillah J

Gembira tengok ramai yg berubah ke arah positif.
Terdetik jugak kat hati kecil ni
Kau bila lagi?
*diam*
Tapi hati jahat cakap,
Kau nak berubah apa lagi? Dah cukup baik kot.
Astagfirullahalazim *tepuk hati*

Penah satu hari sharing moring dengan kawan2 cerita kisah silam masing2, boleh dikatakan zaman jahiliyah la jugak, tapi semua org dah improve, dari free hair dah pakai tudung, dari dulu xjaga sangat ihtilat dengan lelaki, sekarang dah jaga.
Alhamdulillah, dearie, I adore u so much. so istiqamah oke, kuatkan diri. aku tetap ada sokong belakang, kiri, kanan kau :*

Dekat sini bukan nak cakap aku baik, tapi alhamdulillah xpenah la terjebak dari merempit2 or masalah sosial yg teruk,bercinta mcm nak rak. Alhamdulillah. 
Tapi

Sungguh, aku rasa hidup ni sangat plain. Orang lain berubah dari negativ->positiv. Aku? vise versa kot..=..=
Entahla, I dont know how to explain.

Oke, biarlah aku jujur. Aku bekas budak sekolah agama yg pernah memakai tudung bulat serta labuh.Mempunyai ilmu agama yg mencukupi untuk menjawab kertas peperiksaan Syariah dan Al-quran as sunnah. TApi aku agak kesal sebab im turn into someone else. Aku juga pernah masuk usrah yg dikelilingi dengan orang tudung2 labuh ni. Tapi hati jahat aku selalu cakap :-

" tahap keimanan seseorang tu x boleh diukur dengan kelabuhan tudung, asal aku xbuat apa yg Allah tegah, it ok"

Ya, itu memang ego aku.

Statement aku bukan untuk memandang serong terhadap orang bertudung labuh.TIDAK! sebaliknya aku hormat, sangat hormat kepada mereka. Dan aku sedih, sebab aku pernah menjadi 'sebahagian' dari mereka.tapi itu pon tak kekal lama.

Sampai kadang2 aku terdetik, 

"Aku ni kena buat benda yg jahat dulu ka baru ada semangat nak berubah?"

Ya Allah *pegang hati* berikanlah aku kekuatan hadapi semua ni :') I miss the old me.

Peace be upon u.




Saturday, August 4, 2012

Pernikahan bukan trial and error, bukan amali dan praktikal

Copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.

Assalamualaikum dan salam Ramadhan.
Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAlla
h, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."

Semalam
Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulah saya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tenatng bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.

P/s : perkahwinan itu bukan sahaja menukar sesuatu hubungan menjadi halal, tapi, niat yg suci demi Islam, lillahitaala dan wasilah untuk membangunkan Islam tu kena ada :) 








Thursday, August 2, 2012

Jangan bias please?

Dari tadi hati dup dap dup dap..

Sebab masih lagi xdapat dikenal pasti

Patella pon dah lembik.

Hati masih lagi rasa sakit dekat orang yg selalu memberi layanan yg x adil.

xhabis aku pikir.

Kat orang lain kau boleh treat baik2.

Aku?

hmmmph..I know its part of your ego.

dah 5 taun berhadapan ngn org perangai mcm ni==

aku dah penat tau.

Bukan nak mendapatkan simpati ke hape .

Just treat me fair as others.

Agar aku x rasa aku ni teruk sangat.

Aku tahu kau xkan baca ni.

x harap pon kau baca.

Tapi..

sungguh, apa yg kau buat ni membuat aku tertanya2..

aku ni jahat ke? xlayak dapat layanan baik ke?

yeah, aku jahat kot. maybe.

Wednesday, August 1, 2012

(~_~)


Semalam pulak sakit perut *ni mkn dekat kedai indon punya pasal*

Sungguh memilih betul la incik perut nii..

Agak2 makan nando's, kenny rogers mesti x sakit perut.

Dasar Perut orang kaya =..=..tuan punya perut pon x memilih.

hailooo.. sabar ja laa

Hari pulak rasa tua., batuk x henti2..sampai karuna ckap kat aku

"you should do your work"

Why you not stop talking?"

Wahai DR. K, adakah anda tidak tahu perbezaan batuk n bercakap? O_o?

esaimen pulak mencurah2

Kerajinan , sila datang please.....

Kemalasan, sila main jauh2

sungguh dah serik buat keja last minute..==

Semangat2.. aku seruuuuuuuu!!!!!!!!!!

TAta,

Assalamualaikum

Monday, July 30, 2012

Sabar, kau pegi mana?

MAsuk ni dah 2 kali datang lambat ke kolej..

dah dua kali duit melebur bayar teksi
la
ni bangun lambat punya pasal=..=

Bangun lambat harini sbb smlm punya pasal .

Sebab yg buat aku menggigil satu badan tahan marah.

Kemas PETI AIS

Aku tahu benda ni boleh dikatakan volunteering, aku x sepatutnya mengungkit apa yg dah aku buat.

Tapi dah dari sem 1 muka yg sama ja, memang aku fedap!!!

YA Allah semua dah besar, so pakat2 jaga laa

Bila cakap pasal kawen , semua excited tapi tolongla buktikan yg kita ni dah layak kahwin..

No offence  okay.:D

Sorry if post aku menyinggung sapa2 

Tata,

Mirae~


  







Sunday, July 29, 2012

#Random

Dua tiga hari ni asyik pasang lagu yg sama,

sampai dah terhafal lirik dahh

kan best kalau hafal ayat quran? *terasa sendiri*

Maybe this lyric quite related to me.?

Xkot..hahaha mmg dengar lagu ballads ni rileks jugak sebenarnya.



Tajuk lagu nii I wonder If You Hurt like me by 2am..haha suara diorang ni sangatlah awesome.dengar kalau free kay :)

Tata, 

~Mirae~

Assalamulaikum :)





Saturday, July 28, 2012

Penat

Kalaula semua kepenatan boleh hilang dengan tidur, of coz aku buat,

Tapi itu hanya berfungsi untuk penat badan ja kan?

Macam mana kalau hati penat? O_o

even megeluh setiap hari pon x jadi apa2.

Mirah oii apa nk jadi nii==

luaran tu memang happy tapi dalam tuu fragile nk mampus=..= mampu menangis dalam hati jaa

otak still tanya soalan yang sama,

How could you?

I wonder If you hurts like me?

Bajet okey depan semua orang, bila dah x tahan, merangkak2 cari Peuih, Sya tapi xkanla nk bebankan depa ngn masalah aku?

Rasa macam nak nangis ja bila Peuih cakap "aku kenal hang lama dah, ni mesti ada something wrong" hang x boleh tipu aku"

*Sumpah kalau hang ada depan aku, memang aku peluk2 hang' :')*

Tolongla jangan lupa Allah tu ada :')

Jaja bagi. sungguh terharu.thanks dear <3








Thursday, July 26, 2012

MIRAE AZIS D HACKED

ASSALAMUALAIKUM...

ANDA TELAH DI HACKED OLEH SEORANG PEREMPUAN YANG LEMAH LEMBUT, SOPAN SANTUN DAN SANGAT BERWIBAWA...
LAIN KALI JANGAN TINGGAL LAPPY DGN BLOG YG TBUKA..
HEHEHHEHE..

EVIL LAUGH...
D BULAN PUASA..
SELAMAT BERBUKA PUASA...

Wednesday, July 25, 2012

kawen ini trend ke? :O

Assalamualaikum pap pong pap pong * bunyi kompang*

 benda ni yg teracross my mind tadi.
Kalau bukak ja fb, twitter blog, memang majority people keep talking about
kawen, kawen kawen kawen,

oke di sini aku nak menjelaskan, aku bukan anti orang kawen okehh..sesungguhnya saya memang menyokong bab2 perkahwinan ni *ya laa sapa xmau kawen =='*

Tapi nowadays memang ramai sangat gadis2 yang sebaya ngn aku dah bergelar isteri or senang cakap diorang ni kawen awal.Seriously aku memang respect mereka2 ni yg dah bersedia pikul tanggungjawab n amanah dari Allah ni.

hmm tgok video2 kawen ngn kawan2, suma pakat excited nak kawen.

Teringat perbualan ni..

Kawan : sumpahh sweet gila diorang ni kawen
Aku : buat muka cool ja
Kawan : kalau tiba2orang pinang hang taun ni, terima x?
Aku : means tunang or kawen?
Kawan : kahwin laa hahaa
Aku : errrr tah, x pikir lagi. xkot
Kawan : masak hang dah reti, jahit laa.so apa tunggu lagi? *ni agak puji diri* ngeh3 :P
Aku : Ikut suka aku laa

Yeah, cakap senang je pasal nak kawen, igt kawen mcm couple ka? ohh kalu macam tu aku pon nk try jugak.

well jawapan yg pasti aku akan kawen jugak , InsyaAllah, tapi bukan sebab ramai yg kawen awal, bukan sebab kawen ni sweet, bukan sahaja menghalalkan apa yg haram,
TAPI
Bila jodoh aku dah sampai,bersedia pikul tanggungjawab, bersedia berkorban demi keluarga, bersedia menempuhi susah senang bersama zauj aku nanti, sama memperbaiki diri sendiri, sama2 berbakti untuk Islam, melahirkan generasi-generasi Islam, Perkahwinan ni bukan antara satu pihak jaa, malah dua pihak antara kelurga mertua,
 Mama pon pesan, belajar dulu. LAgipon bila lagi nak berbakti kat keluarga, balas budi mak ayah ya dak?
As a perempuan, bila dah bergelar isteri, keutamaan tu perlu dibagi kat suami. :DDD

So , jgn la jadikan perkahwinan ni satu trend, tapi perkahwinan ni satu ikatan suci dan dijodohkan oleh Allah :)

Tata,

Mirae~




Tuesday, July 10, 2012

Once upon a time :')

Assalamualaikum peeps ! hoyeah hoyeahh akhirnyaa jari jemari aku yang x berapa nk runcing  ni  rajin menaip dan menghupdate blog yang semaemangnya bersawang, berhabuk and adik beradiknyaa ==' heee sunyi ja belog nii :O  *bajet ramai followers*

Actually tiba teringat dan terkenang masa muda mudi duluu..zaman yang aku kira the best moment in my life laa setakat ni.

of course 

SCHOOL LIFE

Yeah, I should admit it. I miss those moment. Everything. *tgh flashback* sekarang ni tengah menaip sambil  cover air mata menitik dalam kelass.. :') . Wahai SMKAK, apa yg kau sumpah aku 5 taun sampai aku xboleh lupa until now ? Seriously , the worst curse is remembering, we have to remember. That's the cure. Yeah tapi x semua memori yg ada tu manis jaa. 

But Actually,

Sahabat,

Aku rindu nak solat jemaah kat surau
Aku rindu nak beratur panjang-panjang dekat DM sampai luar,
Aku rindu nk minum water cooler yg sejuk sampai ke tekak,
Aku rindu nak buat homework sama-sama depan pintu bilik guna lampu koridor,
Aku rindu sembang-sembang kencang dalam bilik sampai pagi
Aku rindu nak mandi sama-sama ngn hampa sumaaa
Aku rindu nak makan kulat abg shideee, scallops,
Aku rinduu kena berletiaq ngn c.zaki,
Aku rindu time baca almulk,
Aku rindu time iron milo n bwk mkn gi kelas
Aku rindu time skip class prep, kena ligan ngn cikgu surhayaa *actually banyak kerja jhat yg aku buat,cuma x kantoi ja*heeee #confession

POKOKNYA RINDU SEMUA LAAA..

Sapa cakap hidup kat asrama senang? ahaaa

sungguh aku rasa aku pon x cukup nak taff hidup kat asrama.

Tapi at least aku ada kawan2 yang selalu ada bersama aku, susah senang, jadi catalyst time aku mmg down into slope dah.

Hee reunion sekejap kat sekolahh *rinduuuu~*

Living day by day, clashing in this world – when these things get hard
When you feel like you’re just one single person out of the countless people
When I see your eyes, looking at me lovingly, I feel special
When you hold me in your warm embrace, all my scars on my body heal
When we’re together when we’re together
Everything becomes alright, painful memories disappear
When we’re together when we’re together
I get happy again, without knowing, I put on a smile
When bitterness washes over me, when I suddenly feel like I’m alone
At the moment when everything feels strange and I suddenly have no confidence
Your voice that believes in me and gives me courage allows me to go out in the world again
The fact that you are a step behind me, always watching over me, is so precious to me
When we’re together when we’re together
Everything becomes alright, painful memories disappear
When we’re together when we’re together
I get happy again, without knowing, I put on a smile
Like this, just the way we are right now,
If you are by my side
Whatever hardship may occur
I can win over it
When we’re together when we’re together
Everything becomes alright, painful memories disappear
When we’re together when we’re together
I get happy again, without knowing, I put on a smile
*ni lyrics lagu blog nii special from deep inside my heart,* 


Thanks semua, friendship forever after ;')

Till Jannah, InsyaAllah :D





Wednesday, March 14, 2012

Just We need to Open Our Eyes,Mind and Heart..:D



Assalamualaikumm..:DD..hello peeps!..lama udah kita x ketemu dong.!
*pehal sesat loghat indon ni*ok..back to normal..hee..:DD

Alhamdulillah..kerajinan datang jugak nak hupdate nii..xpadan dengan esaimen yg tinggi macan gunung baling.x overkan?kalu cakap gunung everest over sangat kann..=='saya professional ok..x campur aduk urusan kolej ngn rumah,,ni ada kat rumah..so no esaimen k..*jangan ikut perangai saya*=='

Ok,kalau ikut tajuk entri kat atas ni..bukan nak kata kat orang yang mata, minda or hati yang tertutup,tapi sedarkah kita ,kita dah rasa mata ni dah cukup terbuka luas, x larat nak kelip2 dah.,cukup open minded..tapi sebenarnya hati kita masih lagi tertutup.Tertutup dari segi apa?heeeee..jawapan xada kat sini..
*semua letak tangan dekat hati*
muhasabah balik diri ,..think deeply..we will know the answer.InsyaAllah.:D

Actually nak story morry ckit laa.activity yang aku buat ni lepas habiss ja Muet *maybe update lambat..biarlaa blog aq*....heee..stopp! sila jangan tanya ye pasal muet..*gundahgulana*

Habis ja muett terus ja jalan-jalan cari kedai..ya lahh..lapaq gila coz hadam soalan muet yg mencabar neuron2 otak=='so me, Tengku, JAja,Syaima..n our special guest USHA makanla dekat kedai Hassan tu..n KAk Yan (our naqibah) hantar mesej nak datang ambil p program apa tahh..yg dirahsiakan tuu.
 At first,
memang malas nk p *ni bisikan khannas*
ya lahh..rasa mcam nak tidur ja sepanjang hari.penat woo..
Tambah2 Syaima xjd p coz teman kakak dia, jaja ada personal matter and tengku yang memang x larat dah..
Tapi x boleh! dah janji dengan kak YAn.
So sampai ja rumah terus solat n tidur *15 min ja* pastu terus jadi minah express basuh baju n siap2 nk pegi
aktiviti tuu.    
 Finally, aku, k.sya n Nilan yang pergi. K.yan bawak kami dekat satu homestay dekat je ngan Putrajaya ni..sesampai tuu..mak aii..ramai jugak orang..*perempuan ja ok*yang x kenal la..salam2 n then semua pakat busy prepare for dinner..waktu tu agak
krik krik krik=='
The awkward moment is when the other people is busy and you only can stare.:D..Tapi tapi..kami dah boleh adapt.Lepas tu terus prepare untuk BBQ..haduii..nak buat arang tu menyalaa memang susah..hee.
Ukhwah semakin mekar bila kami solat jemaah sama2..makan satu talam..tengok movie sama2..cita Sultan Muhammad Al FAteh..*my favourite* tapi aq tgok dlam 10 min ja..terus msuk dreamland..pnat punya pasal.==' 
sempat juga taaruf dengan sahabat2 baru, semua nak fly pergi overseas kott!Mmg at first rasa envy n rendah diri laa..ya laa semua budak pandai2..dahla semua sempoi2..They comes from 3 difference college, which are Help College, KPTM and lagi satu x igat..heee..major nk fly Jepun, electronic engine, UK, CAnada, medic dekat India and banyak lagi laa..aku ni??Cyberjaya ja ponnn..*tu laa..time skolah dulu xmau study rajin2*

Esoknya...

KAmi pergi rehlah dekat TAman Botani, Putrajaya..buat explorace,tapi, sebelum tu, tadabur ayat Quran, cari pasal tumbuh tumbuhan n alam..Masyalah..memang make me mesmerised sebab dulu baca quran tapi x dalami maksud tu sangat..lepas tadabur tu memang celik la jugak hati ni.:D..Pastu kami dipecahkan dalam group yg berlainan kolej,,untuk explorace.Apa yang special?Explorace ni berdasarkan ayat Al quran untuk cari clue..:D TAk mau cakap banyak..just tengok pic(s) ni k..hehe:D

Meet My sahabat dari kanan tasya yang sempoii,K.faizah,Ain,me, caring K.syikin and Collegemate, Kam..:D

Sempat lagi posing..=='

Ni replika bangunan masjid dekat Morocco..Cantik sangat!:D


Sea view,,buat scene titanic best wooo:D *gatai*


Berehat seketika..hehee,Aina macam mak aq kan??heee,jgn marah aina:D

KaK yan bagi sepatah dua..sebagai penutup..:D

Sesi refleksi diri..:DD Focus semua nii:D

So lepas tuu..tamatlahh sudah aktiviti 2 hari ni..kami Kirkbyets pulak  terus p rumah kak tehaa..mkn2..buat  usrah santai2 kejap..:D



Apa yang aku dapat?sangat banyak..hadis logam..t aku share k..:DD
beza antara pelajar muslim yang belajar n muslim yang belajar..nak tahuu?tggu ye..:DD

Last but not least..You all must watch it..:DD
                                            



  Sayonara..Assalamualaikum..:DD










Sunday, February 26, 2012

Wordless Monday...







Kalau mesin masa Doraemon itu ada..pasti aq guna

Kalau dulu aku x biar hati aku lembut..

Kalau dulu aku tak cipta memori..

Entah berapa banyak kalau..

*letak tangan dekat hati* 
Allah dah tetapkan itu semua.Dialah sebaik-baik perancang.

Kan bagus dapat buang memori yang kita x mahu?

Ibarat letak clorox pada baju buang stain..

Ibarat computer delete file terus hantar ke recycle bin

Ibarat Pemadam yang padam tulisan..liquid paper yg tutup tulisan

Ibarat berak..teran dan flush *jijik skit*

*Tepuk kepala*

Ada hikmah atas segala perkara yang terjadi..





Saturday, February 25, 2012

*phewwww*

Assalamualaikum...

Halio!!hahaa...*senyum sampai kepala*

ni apa kes hepi semacam??Alhamdulillah Allah masih memberi kesempatan untuk bernafas ni bumi ni..:DD.Permudahkan semua urusan ..And..ringankan load2 dekat bahu ni..heeee~~

Actually hepi sebab dah lepas muet..tp x semua part lagi lah..baru lepas speaking.Tapi antara semua part ni aq mmg paling ketaq+gelabah+gelabah op cozlah speaking..Diakui aq ni bukanlah native speaker..bukanlah anak mat saleh..cuma gadis kampung yang x berapa nak ayu n agak clumsy,yang bercakap 24 jam mengunakan bahasa ibunda beliau yang tercinta..hakhak..=='
but that's the fact.
Till know I still struggling to improve my speaking..Try to read english novel 
*even bca dua page finally buku tu yg baca aq*
But heayy!!At least I try.To improve myself day by day.
When talked about muet..I was like..
Seriously,??
Band 4 and above?
matilah aq..
muet oh muet..igatkan keluar matrik aq dah x jumpa ko dahh
Kalau bagi MUMT (Malaysia Univetsity Melayu Test) band 6 pon aq lepas..*riyak*
Memanglahh..bagi bekas pemantun sekolah yang asyik berkepit dengan KAmus Dewan Bahasa n Pustaka.
Yang x penah dapat A pon english test..tup2 SPM dpat A...haha..rezeki2..sbb tu la bla nk buat presentation automatik MR.PArkinson dtg..=='

Tapi sekarang aq sahut cabaran tuu..sebagai budak TESLyang tgh nk improve..Praktis siang malam dengan group MUET speaking..Even envy dengan kwn seIPG yang x payah amek muett..Tapi amek ja laa..=='

As we all know,muet consist of 4 part.

  1. Speaking
  2. Reading
  3. Writing
  4. Listening
Soalan yang aq dapat :

What is the factor that effectthe development of a nation?
a) Leader
b) Natural Resources
c)relationship with other countries
d)citizens

Haa..speaking dah habis..so tinggal lagi 3 parts 3/3 ni..InsyaAllah aq akan buat elok2..:D







All the best jugak kpd semua budak2 kirkby for the upcoming muet..:D..Hope we all can achieve band 4 and above..:DD

Thanks jugak kepada group speaking..Tengku,Afif (org kedah semua nahh) n Lizzy..:DD..Hope we can do it..:)



Sunday, February 19, 2012

Sorry SorryT_T

Assalamualaikum..

This post is specially dedicated to a friend.Not an ordinary friend..but my sahabat which I consider one of my best friend ..:DD

But firstly I want to tell that I dont know how to comfort people.What I am gonna do is remain silent until that people will cool first.Ego kah tu?Yes agakla..kata deena (kwn sekolah menengah)..T_T..

So to my sahabat ...Tengku Anis Diana Shahira Bt.Tengku Nasir..I am so sorry with my act last nite.I did'nt mean it.Seriously.


I miss your smile..T_T

Did'nt mean to abandon you
Did'nt mean to make you sad
Did'nt mean to make angry
Did'nt mean to take away your smile
Did'nt mean to hurt you..T_T

Hmm..I dont have any boyfriend to take care or handle.So I just have you and our friends.You all are the reason I smile.The reason that I never feel like forever alone.(bukan lesbian k..==')

hokey..dah speechless..x tahu nk ckap apa..Only Allah know what I feel.. sorry again n again..T_T









Friday, February 17, 2012

Once upon a time at KMK..~~

Assalamualaikum..*sambil buat muka dekat put*(my deskmate)...:)

Entri kali ni,,rasanya macam nk guna mesin masa doremon jap..Flashback balik zezaman kat matrik..:P
teringat pesan akak2 senior sekolah..

"mirah jangan p matrikk tau"
"ehh napa??"
"matrik tough la mirahh..kalau x boleh survive,bungkuih!!"

so..sebagai junior yang patuh lagi taat..aq pon membatalkan niat 
untuk further study kat matrik..
xpenah terlintas,xpenah terpikir.
*tup tup*
aku cipta memori jugak dekat sana.
teringat waktu beli no pin matrik.alah..tu pon sebab ckg Khai yg suruh,,isi pon main-main ja..sampai isi jenis darah pon aku hentam.kawan-kawan lain punyalah medical chek-up bagai..aq ni selumber hipopotomus ja bubuh darah B..lepas isi semua baru tahu abah=O,mama=A..tgoklah tu..boleh disyaki anak angkat yang terbuang kott..=='
Tapi tak heran..sebab aq dah cakap ngn diri aq..x akn jejak kaki kat matrik.Aq dah pnat melayan kerenah Mr Chemist n Inche Fizik..2 taun aq seduce mmg x mkan saman..
tapi..

*tup tup*

kaki aq dah terjejak sana..dapat pulak tu Kolej Matrikulasi Kedah di ceruk Cangloon tu..n nak dijadikan ceritanya..majoriti budak sekolah aq SMkak dapat situ jugak..mmemey ramai lahh..sampai boleh buat perkampungan kat situ (terhiperbola jap)
tapi tu x pengaruh aku untuk pegi sana..

tapi..aku tetap jugak pegi sana.kenapa??Ini semua disebabkan UPU yang telah mereject aq..!!semua orang time check upu senyum sampai ke telinga..dpat tawaran and all that..dan aq?

DUKACITA BAHAWASANYA (NAMA AQ N IC) TIDAK MENDAPAT TEMPAT DI IPT.
and i was like.....

WHAT THE HECK MAN???






sumpah minggu tu memang minggu yang sedih +pasrah dalam hidup aq.Aq jgak secara automatik menjadi anti org2 yg keja kat Upu nihh.At first..yeahh i can't accept that fact that im rejected by UPU.Lebih sedih lagi bila adik ja yang dpat pegi U..dahla UIA..memamg u feverett aq lah..seriously aq mmg envy kat adik time dia dpat UIa tu *cakar almari*==' time tu mmg rasa.. ini tidak adil tidak adil bagiku~~(yuna sebentar)..even kawan2 yang dapat result sama or kurang pon at least dpat UITM..me?habuk pon tarakk..n then aq buat muka tabah dekat abah n mama..


"xpa lah mama, abah..kakak p matrik ja"


padahal mama n abah x tahu aq nages atas bantal sampai lencun bantal tuu x dapat p U..
but then aq dpat tahu ada kawan aq yg dapat result 8a ponn x dpat UPU.hmm make me muhasabah balik..mungkin ada hikmahnya dsebalik apa yang terjadi.then bila baca quran..jumpa ayat yang memang kena ngn diri aq..buatkan aq redha untuk pegi matrik..


~Kita sering kali bertanya, “Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?”Quran menjawab, “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagimu. Boleh jadi kamu menyayangi sesuatu padahal ia buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” Surah al-Baqarah, ayat 216

So pada tarikh x silap aq 24.5.2011..oficially I have become a part of KMK.Yeah..hampir 2 bulan lebih aq menjadi warga matrikk..i was like..ehh bestlah!dah rasa suasana dkat u..dgan bilangan student yg mai aii nak dkat 3 ribu lebihh*part ni gatai*haha..dok usha ja keja aq..opps!auta ja k!..
Jadual kat matrik..xpayah cakaplah..memang hectic nak mati!!.Everyday aq rsa mcm jln x cukup tanah ja..ya lahh..lpas kuliah shioo trus lari pegi kelas tutor, then amali dekat lab,then msuk DKK..kelas dari pkul 8-5.00 ptg..nonstop!just rest 1-2 ja..hurr~penat kot!!..haha..balik bilik pulak terus buat tutorial math,chemis n bagai..But almost 3 months im here..a lot of things that I have learned and a lot of changes that happened to me..



  • Aq dah jadi seorang yang sangat hargai masa..*hahaa..gelak riak*ya la..kalau dulu2 aq study n buat homework last minute..but at KMK I have learned to be an advancer..caya x??ngee~
  • Dulu ckup malas nak buat keja kimia n math,..but aq dah berjya buat tutor math n kimia setiap harii~wohoo dulu mmg time skolah bila ada test kimia or math..aq akan ikat kepala ngn kain putihh*ikot perangai nobita*...tapi aq dah boleh hangout ngn subject2 tuu n buat keja2 sambil enjoy2..:DD
  • Time free pegi panjat cubical jumpak lecturer~xpham terus tya...waaa..dsat btull..
  • Bertanding pilihanraya untuk jadi JPP..hmm part ni sampai sekarang aq masih xcaya..ya lahh..terasa mcm pilihanraya betull..buat poster,manifesto,kempen,ucapan umum dpan budak2 matrik..ngee~rsa malu bila poster muka aq ada dkat satu KMK.=..=
  • Mengenali erti usrah yang sebenar..yup..amat beruntung kenal k.jiha n sahabat2 seusrah..:DD
  • Dapat jadi exco MTD..ohh atau Majlis Tindakan Dakwah..yg kat sekolah org panggil BADAR..hmm..memang gerun la bagi aq..sbb aq ni bukan jenis warak sangat n jenis kepoyoan yg terlebih..tapi..alhamdulillah..muslimin n muslimat MTD amat paham aq n kami tiada masalah nk laksanakan Amar Makruf Nahi Mungkar..:DD
  • Satu ja azam aq kat sna..4flatt ja..xda azam lain dahh..heee~
  • Bertaubat dari menjadi die hard fan kpop~kat matrik lahh aq format fon aq..buang semua lagu2 korea..^_^
  • Ahaks! lagi satu x tdo dah lepas subuhh..:DD..pukul 6.45 pg ja trus jog dgan michelle..(roomate)..maintain kurus..hehehe
~banyak lagi lagi lahh...memori yg aq xsbut walaupon aq hanya sempat cipta memori hanya dalam masa dua bulan..Jom tgok pictora...:DD



depan pintu bilikk..:')


Dami n aini..^^

Lovely michelle~ *dia ni genius n artistic*..tido awal n pandai main gitar..x mcan cina lain..dia ni sempoii


Baru lepas jogging,^__^

hehe..kalau mals sodom ja.^^



Roomate yg tercenta,,:')-my last day at KMK




After pilihanraya~usrah tercinta:')..tgok..semua org pkai tdung labuh2.baik..aq ja poyo~haha

kjiha,aisyah,tikah,me,basyirah,aisyah,farhana..:')


Time nii..sambut besday Farah..:)

Minah klate nik, Izzah n klate celup Masyi..:')

Snap pic before lecturer masukk:P

Anak mami Irah :)..sangat kecoh dia ni..^^


Kimia lab,,:)



Masjid KMK..:')

Asrama..:')

Grup praktikumm yg poyoss:).ps/jgn cari muka aq..hudoh=='


Haha..serius time
Buku ksayangan aq time kt sna.."sangat ringan" k..sampay  beg aq tercabut tali..:)

Actually x susah pon hidup kat matrik..seriuss,,mmg best sgat2..!!How to survive?just do the tutorial.consult the lecturer,do not miss any class..Insyaallah..nothing impossible to get 4.00 flat!!
Just wanna say that aq rindu sgat2 kwn2 kat matrik..roomate,klass tutor, praktikum,lecturer,p.cik jaga basikal.makcik2 kafe,mak cik nasi ayam,librarian..and semua lahh.:DD..x rugi cipta memori dekat matrik..:')


Sunday, February 12, 2012

Shot n Precious..:D

ASSalamualaikum...(jawab salam..ini bukan hantu kum kum k..) :P
Alhamdulillah..baby yang aq bela sudah pandai menaip..hehe,,Syukur ke hadrat Ilahi kerana memberi aq 

kerajinan untuk 'menghupdatee' belog ni..kih3..ya lahh..liat bebeno nk update..nak follow orang pon malu ada satu entri.

"Oh pergilah kemalasan, datanglah kerajinan aq seru!"..erk..=='drama melayu sekejap.

This entry aq nak cakap psal diri sendiri..phewwitt..*senyum sampai telinga*maaf kerana nk mencari publisiti

sebentar..=='.Ok nama diberi oleh mama and abah Amirah Najihah Bt.Abdul Azis..(part ni tulis lelaju):DD

diberanakkan,dibesarkan,dimanjakan di negeri Kedah..soo ampa suma jgn dok heqan klo tiba2 aq trkeluaq kedah noh..:P
Tapi aq akan menggunakan bahasa standart dalam belogg ni..ya lahh...nanti ada yang garu-garu belakang,tengkuk.kepala  tak paham aku cakap apa..

Time sekolah rendah aq nomad ckit..keja pindah merata ja.But my last school at Sk.Kg Keda dari form 1 -form 5 aq belajo kat SMKAK..ahaks..Sekolah Menebgah Kebangsaan Agama Kedah kat loqstaq nuhh..then Aq further study kat KMK..Kolej Matrikulasi Kedah..hehehe..but for2 months onlyy..T_T
and know aq berkhidmat..ecewah...blaja dekat Cyberjaya..hehe..Kirkby International College..part ni maluu lahh..nak jadi cikgu kott..:O..Cikgu Bi plak tuu..haish..x penah ada lam wish list aq tuhh=='as I am the teslian..if terspeaking ke..jgn kata aq bajet minah salleh plak..ni just nak improve English aq k..and lastlyy..hahaha..I am 19...baru je ye..:DD


Funkyy nya minah nii=='